Συλλογή έργων Δημοτικής Πινακοθήκης - Μουσείων Πειραιά
Ελαιογραφίες
Κωνσταντίνος Βολανάκης (1837-1907), Το λιμάνι του Πειραιά
Ο Βολανάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1837 και πέθανε στον Πειραιά το 1907. Φοίτησε στο γυμνάσιο της Σύρου. Σε ηλικία 27 ετών γράφεται στη Βασιλική Ακαδημία των Τεχνών στο Μόναχο, όπου σπούδασε κοντά στον Karl von Piloty. Η πολυσήμαντη εκθεσιακή του δραστηριότητα σημαδεύτηκε από πολλές επιτυχίες και διακρίσεις. Πιστός στην ακαδημαϊκή παράδοση, ο Βολανάκης δίνει έμφαση στην πιστή αναπαράσταση της οπτικής πραγματικότητας. Η φύση, η σχέση της θάλασσας με τον ουρανό και η παρουσία των πλοίων, αποτελούν την ταυτότητα του ζωγραφικού του έργου.
Χριστοφής Αλέξανδρος (1882-1953), Αυλόπορτα
Ο Αλέξανδρος Χριστοφής , γεννήθηκε και πέθανε στον Πειραιά. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο το Νικηφόρο Λύτρα. Στα έργα απεικονίζονται σκηνές από την καθημερινή ζωή, είτε στην ύπαιθρο, είτε στην πόλη καθώς και σκηνές ελλήνων ναυτικών στο λιμάνι του Πειραιά. Το εσωτερικό της αυλής μιας αστικής κατοικίας, είναι το θέμα του καλλιτέχνη Α. Χριστοφή. Το έργο με τίτλο Αυλόπορτα παρουσιάζει μία μισάνοιχτη πόρτα αφήνοντας το φως να φωτίσει την αυλή και ταυτόχρονα δίνει μια εικόνα για την αρχιτεκτονική της εποχής. Τα κάγκελα του τοίχου δίπλα στην αυλόπορτα αφήνουν το φως να εισβάλει στο εσωτερικό της αυλή ενώ το σκούρα χρώμα της πόρτας δεσπόζει. Η αντίθεση φως και χρώμα λειτουργούν στη σύνθεση καταλυτικά.
Χριστοφής Αλέξανδρος (1882-1953), Δειλινό
Ο Αλέξανδρος Χριστοφής , γεννήθηκε και πέθανε στον Πειραιά . Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο το Νικηφόρο Λύτρα. Στα έργα απεικονίζονται σκηνές από την καθημερινή ζωή, είτε στην ύπαιθρο, είτε στην πόλη καθώς και σκηνές ελλήνων ναυτικών στο λιμάνι του Πειραιά. Αυτό το έργο του με τίτλου Δειλινό μας μεταφέρει στο εσωτερικό μιας αυλής όπου δεσπόζει μια γυναικεία φιγούρα να ποτίζει τις γλάστρες. Τα αντικείμενα είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο που δημιουργούν μια ρομαντική, γαλήνια ατμόσφαιρα. Η ελαιογραφία ανήκει στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά η οποία αποκτήθηκε το 1931.
Ανδρέας Κρυστάλλης (1901-1951), Σπίτι στην ακρογιαλιά
Γεννήθηκε στη Μ.Ασία μετά το τέλος της Μικρασιατικής καταστροφής θα εγκατασταθεί μόνιμα στον Πειραιά. Τα θαλασσινά τοπία είναι η θεματογραφία του Ανδρέα Κρυστάλλη. Σε αυτό το έργο Σπίτι στην ακρογιαλιά κυριαρχεί το διώροφο σπίτι με την κεραμοσκεπή και το μπαλκόνι καλυμμένο από το αναρριχόμενο φυτό . Η θάλασσα εμφανίζεται πίσω από τις βάρκες ενώ ο ουρανός στο άνω μέρος του ζωγραφικού τμήματος ολοκληρώνει τον πίνακα. Ο Κρυστάλλης χαρακτηρίστηκε ιμπρεσιονιστής τόσο από τη θεματολογία του όσο και από τη χρωματική του παλέτα.
Γεράσιμος Βώκος (1868-1927), Χωρικά σπίτια
Ο Γεράσιμος Βώκος γεννήθηκε στην Πάτρα και πέθανε στο Παρίσι.
Το έργο του Γεράσιμου Βώκου χαρακτηρίζεται από αρμονία και λυρική διάθεση. Το χρώμα ‘’ ντύνει’’ νατουραλιστικές πινελιές τη σύνθεση.
Δημήτρης Τηνιακός (1920-1997), Καράβια-Πειραιάς
Ο Δημήτρης Τηνιακός γεννήθηκε στην Άνδρο το 1920. Απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών, σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήρι του Κων/νου Παρθένη ενώ χαρακτική διδάχθηκε στο εργαστήριο του Γιάννη Κεφαλληνού. Σε αυτό το έργο φιλοτεχνεί καράβια με ανοιχτά κατάρτια σχηματίζοντας τρίγωνα. Το πλήθος των καραβιών ξεπερνούν τα όρια του πίνακα γεμίζοντας ασφυκτικά την επιφάνεια. Η αρχιτεκτονική δομή του έργου με την περιεκτικότητα των αντικειμένων σε αποχρώσεις παρουσιάζει αρμονία.
Λάμπρος Γρίβας (1890-1956), Ακταί Βρετάνης
Στο έργο του ο Λάμπρος Γρίβας παρουσιάζει τη θάλασσα με τα ιστιοφόρα στο κέντρο. Οι δύο μεγάλες βάρκες παρουσιάζονται με ανθρώπινες μορφές, οι οποίες παρουσιάζονται με αχνές πινελιές ενώ σε όλη την ζωγραφική επιφάνεια πλήθος ιστιοφόρων οριοθετεί το μεγαλύτερο μέρος του πίνακα ενώ με αχνές πινελιές ο καλλιτέχνης αποδίδει τα βουνά με συννεφιασμένο ουρανό.
Έκτωρ Δούκας, Πεύκο,1885-1969
Ο 'Εκτωρ Δούκας πραγματεύεται το πελώριο Πεύκο που κυριαρχεί στον πίνακα, ενώ τα κλαδιά του απλώνονται σε όλη την επιφάνεια. Γύρω από το Πεύκο ξεπροβάλλουν πρόβατα, ενώ ο συννεφιασμένος ουρανός ολοκληρώνει το θέμα του καλλιτέχνη.Η απόδοση στις φόρμες και στα περιγράμματα είναι ρεαλιστική, όπου δίνει μία δική του ιδιαίτερη ψυχολογική ερμηνεία.
Κωνσταντίνος Ρωμανίδης (1884-1972, Τοπίο με δέντρα και νερό
Η φύση είναι το θέμα που πραγματεύεται ο Κωνσταντίνος Ρωμανίδης. Στο έργο του παρουσιάζονται τα ψηλά δέντρα, η βουνοσειρά που υψώνεται στο βάθος του ζωγραφικού καμβά και ο γαλανόλευκος ουρανός, ο οποίος ολοκληρώνει αρμονικά τη σύνθεση. Η ατμόσφαιρα της υπαίθρου παρουσιάζεται με ένα καθαρά προσωπικό ύφος με άμεσες επιρροές από τον ιμπρεσιονισμό.
Λεωνίδας Παπαδόπουλος (1914-1988), Ύδρα
Θαλασσινό τοπίο πραγματεύεται ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος. Παρουσιάζει μια ήρεμη θάλασσα, αγκυροβολημένες στη σειρά πέντε βάρκες διαφορετικού μεγέθους και ομοιόμορφα κτίρια, τα οποία ολοκληρώνουν την επιφάνεια του πίνακα. Η εναλλαγή των χρωμάτων, οι απαλοί τόνοι χαρακτηρίζουν τον ιμπρεσιονιστικό υπαιθρισμό, ενώ η απόδοση του θέματος και η δομή της σύνθεσης παραπέμπουν σε εξπρεσιονιστικές αναζητήσεις.
Κωνσταντίνος Αρτέμης (1877-1972), Πλοία στον Προλιμένα
Ο Κωνσταντίνος Αρτέμης, αν και αγιογράφος, σε αυτό τον πίνακα φιλοτεχνεί πλοία αγκυροβολημένα. Το χρώμα είναι το βασικό μέσο για την ολοκλήρωση της σύνθεσης. Το γκρι και το μπλε, τα οποία χαρακτηρίζονται ψυχρά χρώματα, επικρατούν στο έργο, ενώ το πορτοκαλί και το κίτρινο εκτείνονται σε μικρότερες επιφάνειες και δίνουν ένταση.